Gurmani i rekreativci ove će subote, 27. rujna, ponovno moći spojiti šetnju, more i vrhunsku kuhinju – Turistička zajednica Grada Crikvenice najavila je drugo izdanje manifestacije „Crikvenica Food & Wine Walk“. Događaj se održava u sklopu 13. „Mjeseca plave ribe“, programa čiji je cilj popularizacija plave ribe i produljenje turističke sezone.
Organizatori najavljuju 12 kilometara dugu rutu od Jadranova do Selca s devet eno-gastronomskih postaja. Svaka će ponuditi specijalitete od plave ribe uparenih s etiketama isključivo kvarnerskih vinara – što je ujedno uvertira u 2026., godinu kada Kvarner preuzima titulu Europske regije gastronomije.
Na startu u Jadranovu sudionike dočekuju pjenušci od autohtonih sorti proizvedeni različitim metodama (frizzante, pet nat, charmat, champagne). Uz Udruženje „Kvarner Wines“ svoja vina toče Kuća vina „Ivan Katunar“, PZ „Vrbnik“, vinarije „Šipun“, „Pavlomir“, „Gospoja“, „Kapić“, „Katunar Estate Winery“ i Udruga „Sveta Lucija“.
Putem se prolazi pokraj Kućice od ribari, arheološkog nalazišta Lokvišće, Staze valova i Šetnice zdravlja, a atmosferu podižu glazba na svakoj postaji, kreativne foto-točke i najavljena iznenađenja.
Završnica u Selcu rezervirana je za „slatko druženje“: sudionici će kušati nagrađeni sladoled kavane „Anka“ i, kako tvrde organizatori, uživati u „najljepšem zalasku sunca na svijetu“. Ondje će se moći kupiti vina vinara s rute, ali i etikete vinarija „Plovanić“, „Mandić“ i „Ružić“.
Prošlogodišnje premijerno izdanje privuklo je velik broj posjetitelja, a domaćini očekuju da će ovogodišnji hod po okusima i mirisima rivijere nadmašiti taj uspjeh te Crikvenicu dodatno upisati na kartu nezaobilaznih eno-gastro destinacija.