Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije proslavio je 25 godina rada svečanošću u Staroj Sušici koju su, uz djelatnike i partnere, obilježili ravnatelj Dalibor Šoštarić i zamjenik župana Toni Štimac.
Šoštarić je podsjetio na put koji je Centar prošao – od prvih voćarskih i stočarskih programa do današnjih aktivnosti koje obuhvaćaju bobičasto voće, vinogradarstvo, pčelarstvo, uzgoj krumpira i čitav niz projekata zaštite izvornosti proizvoda. Podsjetio je i na infrastrukturu kojom raspolaže Centar, posebno na pogon za preradu voća u kojem lokalni proizvođači pretvaraju vlastite sirovine u sokove, džemove, ocat, rakije i eterična ulja. Kroz taj je pogon u posljednje tri godine prošlo gotovo 60 tona jabuka, aronije, ribiza, lavande, kupina, šljiva, američke borovnice i pčelinjeg voska.
Štimac je u obraćanju istaknuo da djelovanje Centra nadilazi Gorski kotar i pokriva cijelu županiju, a naglasio je i hitnost podizanja samodostatnosti domaće proizvodnje: „Moramo ubrzati razvoj jer Europu, bez uvoza, može zadesiti glad. Ova vremena pokazuju koliko je važno biti samoodrživ“.
Kašetica primorsko-goranska, krovni brend Centra, okuplja više od 150 proizvođača kojima nudi zajednički nastup na sajmovima i manifestacijama. U pogledu zaštite proizvoda Centar se ponosi Krčkim pršutom, prvim hrvatskim proizvodom zaštićenim u Europskoj uniji, ali i Krčkim i Creskim maslinovim uljem, goranskim medom Medunom te budućom oznakom za med od kadulje.
Velik dio rada posvećen je očuvanju autohtonih sorti. Podignuti su nasadi maslina na Cresu, maruna u Lovranu, žlahtine u Vrbniku, starih sorata jabuka i krušaka u Staroj Sušici te ogledni nasad bobičastog voća. U planu je i širenje proizvodnje sjemenja i presadnica brgujskog kapuza te istraživanje brsečkog češnjaka.
Obljetnica donosi i niz stručnih događaja:
• ponedjeljak – radionica o higijeni voća i opreme tijekom prerade; • utorak – predavanje o potencijalu lokalnog aromatičnog i ljekovitog bilja; • srijeda – predstavljanje izdanja „Gljive Gorskog kotara“ i „Održivo sakupljanje samoniklih jestivih gljiva“; • četvrtak – demonstracija destilacije eteričnog ulja timijana; • petak – prikaz projekta Foresist o očuvanju šumskih i poljoprivrednih ekosustava.
Program, najavljuju organizatori, namijenjen je poljoprivrednicima i svima zainteresiranima za nova znanja i vještine. Nakon četvrt stoljeća djelovanja Centar tako ostaje ključna potporna točka županijske poljoprivrede – od laboratorija za inovacije do mjesta gdje se proizvodi s prostora Kvarnera i Gorskog kotara pretvaraju u prepoznatljive brendove.