Vinska kuća Pavlomir iz Novog Vinodolskog zaključila je berbu 2025. s nizom razloga za slavlje.
• Zlatna Sabatina 2025. Na 35. međunarodnom susretu vinara Sabatina u Bolu osvojili su četiri zlatne medalje za mlada vina – graševinu, žlahtinu kvalitetnu, žlahtinu Grand Cru i rose. Vlasnik Miroslav Palinkaš naglašava da je nagrade potvrđuju „uloženi trud i izvrsnost berbe”.
• Ruke ispred strojeva Berba je trajala gotovo mjesec dana, u njoj je sudjelovalo tridesetak berača. Grožđe se bere ručno od 6 do 13 sati, potom hladi u hladnjači kako bi se „iz mošta izvukla najbolja kvaliteta”. Palinkaš ističe da vinograd „ostaje tvornica na otvorenom” u kojoj elementarne nepogode uvijek prijete, zbog čega je trenutak berbe „najljepši dio godine”.
• Žlahtina nosi priču Na 35 hektara vinograda dominira žlahtina s oko 20 hektara, što Pavlomir svrstava među najveće proizvođače te sorte u Primorsko-goranskoj županiji. Uz nju se uzgajaju još chardonnay, muškat žuti, cabernet sauvignon i graševina, a ove je jeseni zasađen i pinot crni. Dio starih čokotâ chardonnaya zamijenjen je sadnicama prilagođenima pjenušcima.
• 500 tisuća eura za „oranž“ pogon Vinarija je u završnoj fazi ulaganja od pola milijuna eura u rashladne sustave, drvene bačve, betonska „jaja” i amfore. Cilj je uvesti biodinamičku proizvodnju – vina bez sumpora i dodanih kvasaca, poznata kao oranž vina. „Prvi ćemo pokušati na tržište plasirati žlahtinu iz amfora”, najavljuje Palinkaš, premda birokratske procedure usporavaju povrat sredstava iz EU fondova.
• Izvoz i optimizam unatoč trendovima Dok se broj hrvatskih vinograda smanjuje, Pavlomir bilježi rast potražnje. Nedavno je započeo izvoz žlahtine u Njemačku, stižu upiti i iz Beča, a turistima je autohtona sorta dodatni mamac. Tajnu uspjeha Palinkaš sažima u dvije riječi: „uporan rad”.