Zimski mjeseci tradicionalno donose val prehlada i gripe, zbog čega liječnici naglašavaju važnost snažnog imunološkog sustava. Prema savjetima nutricionista, odabir pravih namirnica može biti presudan u sprječavanju infekcija i bržem oporavku. Izdvajamo četiri prehrambena saveznika kojima se stručnjaci najčešće vraćaju.
-
Citrusi Naranče, limuni i mandarine obiluju vitaminom C, ključnim za poticanje proizvodnje bijelih krvnih stanica. Redovita konzumacija svježeg voća – umjesto sokova – ne samo da skraćuje trajanje prehlade nego i osigurava dodatna vlakna korisna za probavu.
-
Češnjak Allicin iz češnjaka djeluje antimikrobno i protuupalno, što ga čini prirodnim štitom protiv infekcija. Najveći učinak postiže se kada se češnjak jede sirov ili minimalno termički obrađen, primjerice dodan u gotova jela nekoliko puta tjedno.
-
Jogurt „Dobre” bakterije iz jogurta pomažu održati ravnotežu crijevne mikroflore, a time i imunološki odgovor organizma, budući da se velik dio obrambenih stanica nalazi upravo u probavnom sustavu. Preporuka je birati prirodni jogurt bez dodanog šećera te ga kombinirati s voćem ili cjelovitim žitaricama.
-
Špinat Zeleno lisnato povrće bogato je vitaminima A, C i E te antioksidansima koji neutraliziraju slobodne radikale. Sadrži i folate važne za obnovu stanica. Kako bi se sačuvala većina hranjivih tvari, špinat je najbolje kratko prokuhati ili lagano pirjati.
Redovitim uključivanjem ovih namirnica u jelovnik moguće je prirodno ojačati imunitet i smanjiti rizik od sezonskih bolesti.