Brtonigla je proteklog vikenda vrvjela mirisima svježe ubranih gljiva i kotlića koji su cvrčali na vatri. Dvodnevni 23. „Dani gljiva”, u organizaciji Društva gljivara Bujštine Boletus, okupili su stotine zaljubljenika u micelij, gastronomiju i dobru zabavu.
Prvi dan obilježilo je tradicionalno natjecanje u branju gljiva te raskošna izložba s više od 250 vrsta koje je determiniralo šest stručnjaka. Najveći primjerak – baršunasta mliječnica (Lactifluus vellereus) – stigao je iz talijanskog društva Associazione Micologica Giuliana Trieste, dok je naslov najljepše gljive ponijela crna ježevica (Phellodon niger) Gljivarskog društva Amanita iz Sv. Ivana Zeline. Obitelj Pauletić-Bajkin ponovno je trijumfirala u kategoriji najraznovrsnije košarice sa čak 37 vrsta.
„Manifestacija je prerasla klasičnu izložbu i postala susretište znanstvenika, kuhara i rekreativaca”, istaknuo je predsjednik Boletusa Željko Ružić, pozvavši mlade da se uključe kako bi „gradili svijest o važnosti prirode”.
Kotlić kao glavna zvijezda Nedjelja je donijela spektakl u kotlićima. Gastro dvoboj odvijao se u dvije arene: među gljivarskim udrugama i među lokalnim čelnicima. Tročlani žiri predvodila je "masterchef" restorana San Rocco Florijana Ružić, uz župana Istarske županije Borisa Miletića i čelnika Boletusa. Nakon žustrog kušanja odlučili su:
• najbolji gulaš među udrugama skuhalo je Gljivarsko društvo Krasnica iz Krapine; • u političkoj konkurenciji slavio je načelnik Grožnjana Claudio Stocovaz, potpomognut gljivarkom Firelom Srebrnić.
Nagrade je uručio župan Miletić, pritom se našalivši da će „iduće godine zamijeniti žiriranje kuhačom”. Uz kotliće su se okušali i gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin, načelnik Brtonigle Neš Sinožić, prvi načelnik općine Tullio Fernetich te županijski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan.
Sajam okusa i zvukova Cijelu priču zaokružio je sajam lokalnih proizvođača vina, maslinova ulja, meda, sireva i suvenira, dok su se za glazbeni ugođaj pobrinuli Malvazija Band, Alfa Time Band i etno sastav Cantadori.
„Bez pandemijske stanke već bismo slavili četvrt stoljeća manifestacije”, podsjetio je načelnik Sinožić. Pohvalio je volontere Boletusa i obećao nastavak općinske potpore, naglasivši edukativnu dimenziju događaja: svijet gljiva traži „iskustvo, znanje i odgovoran pristup”.
Ovogodišnji „Dani gljiva” ujedno su bili i uvertira u 25. rođendan društva Boletus – dokaz da entuzijazam i ljubav prema prirodi mogu prerasti u manifestaciju koja cijelu regiju okuplja oko istog kotlića.