Blagdani se približavaju, a s njima i tradicija zajedničkog okupljanja uz pršut, sir, masline i čašu vina. No ove godine ti će specijaliteti mnogima postati luksuz.
Prema aktualnim cjenicima, kilogram klasičnog domaćeg pršuta kreće se između 17 i 20 eura. Za premium komade treba izdvojiti i do 35 eura po kilogramu, dok 100 grama vakuumiranog rezanca u delikatesama doseže 4,70 eura.
Proizvođači i kupci složni su da suhomesnati proizvodi nikada nisu bili skuplji. Neki se pitaju hoće li uz ovakve iznose pršut ove godine uopće pronaći mjesto na božićnom stolu ili će se potrošači okrenuti jeftinijim alternativama.
Iako razina poskupljenja varira ovisno o regiji i kvaliteti, trend je jasan: blagdanska trpeza 2025. bit će osjetno skuplja nego prijašnjih godina. Hoće li visoke cijene promijeniti stoljetne navike, pokazat će predstojeći prosinac.