Još nemaju ni punoljetnu vozačku, a već voze ozbiljan pčelarski posao. Šime i Duje Gnječ, 17-godišnji blizanci iz Staševice, ove su jeseni iz 15 od svojih 40 košnica izvrcali čak 132 kilograma meda.
„Počeli smo s dvije košnice koje su nam darovali iskusni pčelari. Odmah smo zavoljeli taj posao i danas ne možemo zamisliti dan bez zujanja pčela”, govore mladići dok pripremaju šećerno-medne pogače za zimsko hranjenje zajednica.
Šime pohađa treći razred za automehaničara u Srednjoj školi Tina Ujevića u Vrgorcu, a Duje se u pločanskoj školi fra Andrije Kačića Miošića obrazuje za kuhara. Kad nastava završi, školske torbe mijenjaju pčelarskim odijelima i alatima koje su sami platili – prvih 2 500 kuna koje su uštedjeli otišlo je na opremu, a ubodi, kažu, više i ne broje.
Ključ uspjeha vide u obiteljskoj podršci: otac Vedran, majka Ljerka i stariji brat Bruno uskaču kad zatreba, a savjeti mentora – Luke Musulina, Milana Franića, Ante Marevića, Bore Žderića Šuce, Matka Jovića i Miljenka Barbira – zlata su vrijedni. Kućnu radinost podižu na novu razinu: košnice izrađuju sami od drveta dovezenog iz Metkovića, svaku slože za otprilike sat vremena.
Ambicije su daleko veće od sadašnjih 40 košnica. Do kraja iduće godine žele ih imati 80. Paralelno obnavljaju stare kamene kuće, među njima i rodnu kuću pradjeda fra Ante Gnječa, a na obiteljskim parcelama njeguju 7 500 loza, masline i smokve.
Sezona za braću završava tek u studenome, kad posljednji tretmani protiv varoe ojačaju pčelinje zajednice za zimu. S proljećem sve kreće ispočetka – suzbijanje rojenja, nadzor matica, vrcanje meda. Cilj je jasan: ostati vjerni pčelama „do kraja života”, kako sami kažu, i pritom čuvati netaknutu prirodu Pasičine čiji mirisi i bilje daju specifičnu aromu njihovu medu.
Ako nastave ovim tempom, mali prinčevi pčela iz Staševice brzo bi mogli postati pravi kraljevi lokalnog pčelarstva.