Riječkoj se ribarnici ovih petka ponovno tražilo mjesto više – sunčano jutro privuklo je i redovite kupce i znatiželjne šetače. Ipak, tko je došao po plavu ribu, ostao je kratkih rukava. Prodavačice su odmah upozorile: „Plava stiže tek u ponedjeljak, ne gubite vrijeme ako vam je to na jelovniku.”
Za Nevu, koja tradicionalno petkom sprema plavu ribu, to je značilo improvizaciju, ali gužva na štandovima pokazala je da ponuda bijele ribe i dalje mami. Učenici nižih razreda, dovedeni da upoznaju „trbuh grada”, pomno su slušali objašnjenja o razlici između orade i brancina, kako se čisti škamp te zašto je neugledna grdobina gastronomska zvijezda.
Cijene su, kao i obično, rasle od prihvatljivih do paprenih. Uzgajani brancin i orada nudili su se po 10 eura za kilogram, dok su škampi išli i do 45 eura. Divlji primjerci brancina i orade stajali su 20 eura, tuna 23, a zubatac 24 eura. Grdobina je koštala 20 eura po kilogramu; jedan je primjerak od 1,35 kg, nakon čišćenja lakši za oko 250 grama, završio u vrećici Vladija, koji će rep panirati, a glavu pretvoriti u juhu.
Kupci s tanjim budžetom okretali su se zelenoj tržnici: kiseli kupus prodavao se za 3,5 eura, limuni i naranče po 3, grožđe za 4, kesteni za 6, a šljive od 2,5 do 3,5 eura. Sve skupa još jednom potvrđuje staro pravilo riječke place – petak bez ribe nije kraj svijeta, ali s dobrim planom i dalje je početak odličnog ručka.