Zveckanje tresača već je odzvanjalo maslinicima Fažane, Peroja i Vodnjana – južna Istra ušla je u udarne dane berbe. Nakon neuobičajeno toplog i suhog rujna maslinari su požurili u polje, svjesni da se s prvim zahlađenjem razmahala maslinova muha i počelo opadanje plodova.
• Manji urod, bolji randman Branimir Palunko, vlasnik fažanske uljare, kaže da strojevi ne staju već desetak dana: „Dobivamo i do 14 % ulja, što je izvrsno u odnosu na prošlu godinu.” Ipak, na mikro-lokaciji Fažane i Peroja plodova je, procjenjuje, upola manje nego lani.
Ekološki maslinar Marijan Marjanović (Stancija San Antonio, Vodnjan) potvrđuje slabiji rod u priobalju. Hladna veljača, objašnjava, poremetila diferencijaciju pupova pa su neka stabla „odlučila” rasti, a ne roditi. Leccino, bjelica i karbonaca podbacili su, dok su buža i pendolino „krcati”.
U maslinicima Živka Cetine situacija je šarolika: leccino je, suprotno očekivanjima, rodio dobro, ali karbonaca je slaba. „Urod mi je oko 50 % manji, ali randmani prelaze 14 %. Lani smo u ovo vrijeme bili presretni s 7 %”, kaže Cetina.
• Cijena litra ide na 20 eura Manji urod nije jedini razlog poskupljenja. Marjanović nabraja skuplju preradu, radnu snagu i ambalažu: „Tko je prodavao rinfuzi za 15 eura, sada će ići na 18; tko je bio na 18, dignut će na 20 eura po litri.” Trenutačno se na lokalnim tržnicama već traži 18 do 20 eura.
• Navala na uljare Prvi vikendi u listopadu tradicionalno donose gužve pred uljarama. Veliki proizvođači, kaže Marjanović, vikendom rade pauzu kako bi mali maslinari stigli preraditi svoj urod. Palunkova uljara i dalje je prepoznatljiva po trofaznom postupku kojim razdvaja ulje, suhu kominu i otpadne vode; suha komina potom završava kao biogorivo, bez zagađivanja tla.
• Kvaliteta neupitna Unatoč napadu muhe, stručnjaci ističu da su plodovi zdravi, a ulje vrhunske kakvoće. Oni čiji je plod zaštićen čekat će optimalnu zrelost, ostali će brati ranije kako bi spasili aromu i polifenole. U svakom slučaju, ovogodišnje „zeleno zlato” bit će skuplje – i, sudeći po prvim kapima, bolje nego lani.