Glasni šum shaker-a mogao bi uskoro doći s LED prstenom umjesto ljudske ruke. Uoči blagdanskih druženja na stol smo postavili dva najpoznatija kućna uređaja za miješanje pića – Bartesian i Barsys 360 – kako bismo provjerili mogu li doista zamijeniti barmena.
Bartesian je zbog svoje kompaktne, kružne forme i kapsula s predmiksanim sirupima već stekao nadimak „Keurig za koktele”. Dovoljno je ubaciti patronu, odabrati jačinu i pritisnuti gumb; stroj dozira alkohol iz bočica koje se nalaze na postolju i u manje od minute isporučuje, primjerice, old fashioned ili margaritu.
Barsys 360 cilja na spektakl. Fluorescentni disk podsjeća na neonski bar, a čaša se zahvaljujući magnetskoj podlozi vrti poput malog vrtloga dok stroj „pljuje” sastojke iz pet vanjskih spremnika. Digitale aplikacija otključava impresivnu knjižnicu od oko 2 000 recepata: više od 50 varijacija old fashioneda i preko 70 verzija mulea tek su početak. Trenutak kad Barsys od tekile, mezcala i sirupa složi Oaxaca old fashioned prati svjetlosni prsten koji sjaji poput aure, što uređaju daje gotovo ceremonijalni prizvuk.
Prva prednost obje naprave je predvidljivost okusa – svaka će mjerica biti isti put do čaše. No prava je vrijednost, čini se, u zabavi. Gosti se rado okupe oko svjetlećeg diska koji stvara pjenastu mini-pijavicu, dok domaćinu ostaje vremena za priču, a ne za potragu za šećernim sirupom. Drugim riječima, ovi strojevi nisu odgovor na nužnu potrebu, nego na želju da se običan utorak pretvori u mali tulum.
Nedostatak? I dalje morate sami kupiti alkohol i puniti spremnike. Bez pravilnog rasporeda boca ni najveća digitalna baza recepata neće pomoći. Cijena također nije zanemariva: Barsys je skuplji, ali nudi širi repertoar i atraktivniji nastup; Bartesian je jednostavniji za uporabu, no ograničen na kapsule koje se posebno naručuju.
Za ljubitelje tehnike koji žele „wow-efekt” na božićnom partyju, automatski barmeni mogu biti prava tema razgovora. Oni tradicionalisti koji cijene ritual ručnog mućkanja vjerojatno će ostati pri klasičnom shakeru. Bilo kako bilo, granica između kuhinje i koktel-bara nikad nije bila tanja.