Globalni rast cijena hrane, potvrđen najnovijim podacima UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), već se prelijeva na hrvatske tržnice i mesnice. Statistike FAO-a pokazuju da su svjetske cijene hrane dosegnule najvišu razinu u posljednje dvije godine, a cijena mesa oborila je vlastiti rekord.
„Globalno je, kako je sve tako su i cijene mesa. Kad vani poskupi, i kod nas poskupi – to je identično. Najviše poskupi teletina i junetina”, ističe zagrebački mesar Ivica Zubec, napominjući da otkupna cijena u klaonicama raste „svakih tjedan dana za 10 do 15 centi”. Taj se skok, kaže, odmah preslikava na maloprodajne etikete, pa kupci ispred rashladnih vitrina sada češće zbrajaju nego kupuju.
Ekonomski analitičar Damir Novotny smatra da je, unatoč trenutačno nešto nižim cijenama u odnosu na Austriju, i za Hrvatsku izgledan novi val poskupljenja: „Svi inputi u proizvodnji su poskupjeli i farmeri će morati dizati cijene – 20, pa čak i 30 posto, dok se ne približe onima koje su sada dominantne u susjednim zemljama.”
Najtraženija ostaje piletina, zajedno sa svinjetinom najpristupačnija domaćim budžetima, ali ni ona ne bježi od rasta troškova. „Kako stvari stoje, piletina je nekako najjeftinija i onda se najviše troši u Hrvatskoj. Vrlo skupa je riba, nevjerojatno skupa – puno skuplja nego u Italiji, iako je i Hrvatska pomorska zemlja – to je paradoks svoje vrste”, naglašava Novotny.
Stručnjaci suglasno zaključuju da je ključ u jačanju domaće proizvodnje: dok Hrvatska ne bude proizvodila dovoljno vlastitog mesa i ribe, cijene će diktirati strani dobavljači i globalne burze.