Istraživački tim s Massachusetts Institute of Technologya (MIT) otkrio je da cistein, aminokiselina prirodno prisutna u hrani bogatoj proteinima, pokreće snažan mehanizam regeneracije tankog crijeva.
Prema radnji objavljenoj u časopisu Nature, prehrana obogaćena cisteinom kod pokusnih miševa potaknula je imunološki odgovor koji ubrzava obnovu crijevnih matičnih stanica. Ključnu ulogu odigrale su CD8 T stanice: nakon što su apsorbirale metabolit cisteina, počele su pojačano lučiti citokin IL-22, molekulu već poznatu po stimuliranju popravka tkiva u crijevnoj sluznici.
Znanstvenici ističu da bi se taj učinak mogao pokazati posebno vrijednim za pacijente čija je sluznica oštećena radioterapijom ili kemoterapijom, uključujući često korišteni lijek 5-fluorouracil. Umjesto sintetskih pripravaka, potencijalni terapijski pristup oslanjao bi se na jednostavnu prehrambenu intervenciju.
Cistein se nalazi u mesu, mliječnim proizvodima, mahunarkama i orašastim plodovima, što otvara vrata pristupačnim i sigurnim strategijama prehrane za poboljšanje crijevnog zdravlja. Autori rada najavljuju daljnja istraživanja kako bi utvrdili mogu li i druge aminokiseline poticati slične regenerativne procese.
Ako se rezultati potvrde u kliničkim ispitivanjima, nova saznanja mogla bi promijeniti način na koji liječnici pristupaju liječenju oštećenja crijeva, nudeći pacijentima neinvazivnu i prirodnu nadopunu standardnim terapijama.