Afrička svinjska kuga (ASK) ubrzano se širi istočnom Hrvatskom, a posljedice bi mogle biti osjetne za cijelo domaće svinjogojstvo. Profesor Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku Vladimir Margeta upozorava da je otpornost virusa podcijenjena.
„Virus može preživjeti u suhomesnatim proizvodima, kulenu, kobasici do nekoliko mjeseci ili godina. Možete biti prenositelj virusa ako ste pojeli takav proizvod, virus dospije na vaše ruke i vi ga nesvjesno dalje proširite”, izjavio je Margeta za N1.
Iako zaraženo meso i prerađevine, naglašava profesor, ne predstavljaju opasnost za ljudsko zdravlje, upravo su ljudi ključni vektor širenja bolesti. „Problem je što su ljudi uglavnom faktor širenja zaraze. Dolazimo do velike štete za svinjogojstvo, poljoprivredu i negativnih posljedica koje iz toga proizlaze”, objašnjava Margeta.
ASK ne pogađa samo farme; ruši i izvoznu vrijednost, destabilizira cijene stočne hrane te zahtijeva skupa sanacijska i biosigurnosna rješenja. Stručnjaci zato pozivaju na strogo poštivanje higijenskih mjera, zabranu neslužbenog prometa mesa i temeljitu dezinfekciju opreme i vozila u svim pogođenim područjima.