Ultraprerađena hrana (UPF) ugrožava gotovo svaki ključni organ u ljudskom tijelu i predstavlja „golemu prijetnju zdravlju”, zaključuje međunarodni istraživački tim u seriji radova objavljenih u časopisu Lancet.
Autori su analizirali 104 prijašnje studije i povezali prehranu bogatu ultraprerađevinama s povećanim rizikom od pretilosti, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i prerane smrti. Druga studija pokazala je da UPF danas čini više od polovice ukupnih kalorija u prehrani stanovnika Sjedinjenih Država, Australije i Velike Britanije. Treća je dokumentirala kako su velike prehrambene korporacije agresivnim marketingom i jeftinim sastojcima promijenile globalne prehrambene navike.
Među osam kompanija koje dominiraju sektorom vrijednim 1,5 bilijuna dolara navode se Nestle, PepsiCo, Unilever, Coca-Cola, Danone, Fomento Economico Mexicano, Mondelez i Kraft Heinz; one su 2021. držale 42 % imovine cijelog tržišta.
Istraživači upozoravaju da pojedini akteri pokušavaju „potaknuti znanstvene sumnje” o štetnosti UPF-a, uspoređujući te taktike s onima duhanske industrije. Stoga pozivaju vlade na hitno djelovanje:
• uvođenje poreza na određene kategorije ultraprerađene hrane; • jasna upozorenja na pakiranjima; • ograničavanje marketinga, osobito onoga usmjerenog na djecu; • preusmjeravanje prikupljenih sredstava kako bi svježa hrana postala dostupnija kućanstvima s niskim prihodima.
Znanstvenici naglašavaju da definicija UPF-a može biti predmet rasprave, ali da raspoloženi dokazi o štetnim posljedicama zahtijevaju brze regulatorne korake, umjesto čekanja novih istraživanja.