Virus afričke svinjske kuge iznimno je izdržljiv. Hrvatska veterinarska komora (HVK) podsjeća da zamrzavanje ili sušenje zaraženog svinjskog mesa ne uništava patogen:
- u smrznutom svježem mesu ostaje infektivan godinama;
- u sušenim proizvodima može preživjeti i do 400 dana.
„Ako se takvo meso ponovno nađe u kontaktu sa svinjama – bilo preko zabranjenog korištenja kuhinjskih otpadaka u ishrani ili bacanjem ostataka na divlja odlagališta – virus se aktivira i pokreće nove slučajeve bolesti”, upozorava predsjednik HVK-a Ivan Zemljak.
Eutanazija više od deset tisuća svinja na velikim farmama u istočnoj Hrvatskoj pokazala je razmjere opasnosti. Afrička svinjska kuga pogađa isključivo domaće i divlje svinje, nije opasna za ljude, ali za životinje je smrtonosna u najmanje 80 %, a često i u 100 % slučajeva. Lijeka ni cjepiva nema.
Širenje je brzo: izravan kontakt među svinjama, kontaminirani pribor, ali i sam čovjek mogu „prenijeti” virus. Zato HVK poziva uzgajivače, osobito male proizvođače, da ne ‘spremaju’ sumnjivo meso u škrinje niti ga odlažu za sušenje, nego ga zbrinu prema uputama veterinarske službe.
„Samo zajedničkom odgovornošću i pridržavanjem propisanih mjera možemo zaustaviti širenje afričke svinjske kuge i zaštititi domaću proizvodnju”, poručuje Zemljak. Svi koji primijete promjene zdravstvenog stanja u tovu trebaju se odmah javiti najbližoj veterinarskoj ambulanti.