Veganski restoran BioMania, rođen u maloj kućici na plaži Zlatni rat 2018., danas se nalazi među 1 % najboljih restorana na svijetu prema TripAdvisorovoj nagradi Best of the Best – i to treću godinu zaredom. Nakon što je bračka adresa ušla i u globalni top 10 veganskih i vegetarijanskih restorana, koncept se prije deset mjeseci preselio i u samo srce Zagreba, u Tkalčićevu ulicu.
„Mi funkcioniramo na principu suradnje s lokalnim proizvođačima, inzistiramo da je sve organski”, objašnjava suvlasnik i idejni tvorac Dario Kožul. Većinu svježih namirnica donose prijatelji – mali uzgajivači koji dijele istu filozofiju održivosti, što atmosferi restorana daje, kako kaže Kožul, „drugačiju energiju”.
Neobičan podatak: više od 80 % posjetitelja nisu vegani nego ljubitelji mesa željni „nečeg drukčijeg”, a istih se 80 % gostiju vraća barem jednom. Onaj tko dođe, tvrdi vlasnik, oduševi se jelovnikom, ambijentom i opuštenim pristupom osoblja.
Najtraženija jela – burek s crnim grahom, ciklom i slanutkom, arancini punjeni gljivama te špageti „bolognese” na biljnoj bazi – redovito ruše predrasude o veganskoj kuhinji. Uz to, ponuda je mahom bez glutena, pa restoran rado posjećuju i osobe s intolerancijom.
Zagreb je, kaže Kožul, ispunio sva očekivanja: gosti stižu iz cijele Hrvatske, dok se u ljetnim mjesecima na Braču stolovi tradicionalno pune turistima. No, administrativne prepreke koče daljnji rast – dugotrajno izdavanje radnih dozvola već je otjeralo vrhunsku konobaricu iz Argentine nakon četiri mjeseca čekanja.
Ipak, planovi su ambiciozni. Sljedeća stanica u Hrvatskoj mogla bi biti Istra, uz mogućnost franšiznog modela. Cilj je zatim prijeći granice: „Definitivno idemo van Hrvatske. Veganska ponuda u Europi još je prilično prosječna i tu vidimo veliku priliku.”
Od slučajne kućice na plaži do prestižne svjetske liste, BioMania danas služi kao dokaz da održivost, lokalna suradnja i hrabrost u tanjuru mogu osvojiti i najzagriženije mesojede – te otvoriti vrata novom valu hrvatskog ugostiteljstva.