Mnogi gosti koji su posljednjih godina ljetovali na Jadranu napuštali su obalu s osjećajem da su „prevareni”. Cijene u izvanpansionu nerijetko su dosezale razine koje iznenađuju čak i lokalno stanovništvo.
„Istina je, neki pretjeruju. Skupo je i nama domaćima kad idemo u restoran”, priznaje umaški iznajmljivač, navodeći kao primjer da se u Umagu danas teško može pronaći pizza ispod 12 ili 13 eura, dok je prije pandemije koštala 50–60 kuna. Na seoskim gospodarstvima također je došlo do naglog skoka: objed u tri slijeda koji je donedavno stajao 20 eura sada rijetko pada ispod 40.
Posljednje dvije do tri sezone obilježene su snažnim rastom potražnje, što je povuklo i cijene prema gore te zapečatilo kraj „jeftinog odmora” na hrvatskom moru. Ipak, ove se godine dinamika poskupljenja usporila, a dio jadranskih domaćina odlučio je zadržati lani definirane tarife.
Prema istraživanju Udruge Spasimo male obiteljske iznajmljivače, provedenu na nešto manje od 300 članova, čak 65 % obiteljskih iznajmljivača ove sezone goste dočekuje s istim cjenikom kao i prošle godine. Iz Udruge poručuju da je riječ o jasnom dokazu odgovornosti malih iznajmljivača, koji „moraju ostati konkurentni usprkos tome što je Vlada potpuno nerazumno povisila poreze i uz strašoviti porast inflacije izazvala značajan troškovni udar na male iznajmljivače”.
Dok su restorani i OPG-ovi nastavili okretati cijene naviše, mali iznajmljivači, prema anketi, svjesno žrtvuju dio marže kako bi zadržali goste. Hoće li to biti dovoljno da se ublaži dojam pretjerane skupoće i vrati povjerenje posjetitelja – pokazat će nadolazeća sezona.