U uskoj, svega 12-kvadratnoj prostoriji na Vojnoviću u Dubrovniku Tonći Bašić svakoga jutra diže metalna vrata svoje butige poznate pod imenom „Gambele” ili, kako susjedi kažu, „U Paska”.
Bašić je kiosk pretvorio u mini market još 1992., odmah nakon završetka trgovačke škole. Otada nije promijenio ni lokaciju ni filozofiju: osloniti se na osobni odnos s kupcima i stalnu ponudu svježih namirnica s obližnjih obiteljskih gospodarstava.
„Nemamo izbor ni cijene kao trgovački lanci, ali imamo ono što oni nikad neće imati!”, kaže vlasnik, zadovoljan što se kupci i dalje vraćaju po šibice, domaće jagode ili pak na brzinu naručeno pivo za utakmicu.
Sezonsko voće i povrće u butigu stiže dva do tri puta dnevno iz Gornjeg Brgata. Na policama se redovito nađu dinje, jagode i grožđe, dok su osnovne potrepštine – kruh, mlijeko, cigarete – tu „za svaki slučaj”.
Kvart je dućan prigrlio do te mjere da ga mnogi koriste kao improvizirani paketomat. Telefonski poziv „Dobar dan, gospar Tonći, došao sam uzeti svoj paket” postao je svakodnevica, iako službeno ne nudi poštanske usluge.
Bašić priznaje da je posljednjih godina sve teže parirati velikim trgovcima koji mamacaju akcijama i besplatnim parkingom, no uvjeren je da će upravo toplina malog prostora i osmijeh iza pulta održati butigu na životu: „Dok god mogu pozdraviti svakog susjeda imenom, znam da posao ima smisla.”