Hrvatska mesna industrija suočava se s osjetnim padom samodostatnosti i rastućim uvozom koji prvi put premašuje izvoz, upozoreno je na 2. konferenciji o mesnoj industriji održanoj u Hrvatskoj gospodarskoj komori.
Ključne brojke • Od ulaska u Europsku uniju samodostatnost u goveđem mesu pala je s 90 na 58 posto. • Kod svinjskog mesa pad je s 67 na 50 posto. • Peradarstvo se drži najbolje, ali i tu je samodostatnost skliznula s 81 na 73 posto. • Ukupna samodostatnost u proizvodnji mesa danas iznosi svega 63 posto.
Preokret 2024. Do 2024. Hrvatska je u trgovini mesnim prerađevinama bilježila suficit, no prošle godine izvoz više ne pokriva uvoz. Istodobno je domaća ponuda sve tanja, pa tržište puni roba iz inozemstva.
Zašto proizvodnja pada Sudionici konferencije izdvojili su nekoliko uzroka:
- Veća potrošnja mesa na domaćem tržištu.
- Snažan pad broja stoke – minus 58 posto ukupno i čak 48 posto rasplodnih grla.
- Manjak kvalificirane radne snage u mesnoj preradi.
- Konkurentski pritisak velikih proizvođača iz trećih zemalja.
- Učestalije zarazne bolesti životinja.
Izuzetak peradarstvo Peradarska proizvodnja jedini je sektorski pozitivan primjer, s rastom volumena od 18 posto u zadnjih nekoliko godina, no ni to nije bilo dovoljno da zaustavi ukupni pad samodostatnosti.
Poziv na hitne mjere Struka upozorava da bez brzih investicija u stočni fond, modernizaciju klaonica i stimuliranje domaćih proizvođača Hrvatska riskira dalje klizanje uvoznoj ovisnosti, uz gubitak radnih mjesta i dodatni pritisak na trgovinski bilans.