Najveća drvena bukara na svijetu prošlog je tjedna premijerno pokazana zagrebačkoj publici, a njezini autori vjeruju da će uskoro ući i u Guinnessovu knjigu rekorda.
Bukara od 50 × 50 centimetara prima čak 50 litara vina i rezultat je suradnje Fondacije Bukovica i njezina osnivača Adrijana Siniše Rakića s majstorom drvorezbarom Tomom Rožmanom Tošanom iz ličkog Kutereva. Rožman, koji već pola stoljeća obrađuje drvo, izradio je posudu od visokokvalitetne smreke sa Štirovače, dok je ručku oblikovao od „živog” drva koje se najprije suši pa kuha kako bi se savilo. „Za ovakvu bukaru treba mi tri do četiri dana, najveći je izazov bila savršena ručka”, opisuje iskusni majstor.
Tradicijski proizvod „Umijeće izrade bukare i suska” od 2020. je zaštićeno kao nematerijalno kulturno dobro u Hrvatskoj, a Rožmanovo djelo odražava tu baštinu u maksimalnim dimenzijama. Prije ovog pothvata isti je majstor za općinu Buje izradio trometarsku bačvu koju je morao sklapati na otvorenom jer nije stala u radionicu.
Rakić naglašava simboliku: „Što je bukara veća, to je i srce veće. Htjeli smo pokazati koliko nas tradicija spaja.” U projekt je uključena i udruga „Kistanjski zalasci sunca”, a plan je „prošetati” rekordnu posudu po sajmovima, kulturnim programima i okupljanjima diljem zemlje. Nakon službene Guinnessove verifikacije, bukara bi trebala završiti u budućem Muzeju Bukovice u Kistanjama, koji je trenutačno u pripremi.
Očuvanje običaja Organizatori tvrde da rekorderka već pobuđuje zanimanje publike te vide velik turistički potencijal u radionicama i tematskim programima. „Tradicija živi samo ako je ljudi nose sa sobom. Kad ljudima staviš bukaru u ruke – ona ostaje”, poručuje Rakić.