Uz mirise dima i svježeg mesa, Sveti Petar u Šumi u nedjelju je ponovno postao središte istarske mesarske tradicije. Drugo izdanje manifestacije Svjetski dan istarske kobasice, održano pred Hrvatskom kućom kobasica, privuklo je stotine gurmana i znatiželjnika željnih uvida u drevni običaj prašćine.
Događaj je simbolično započeo prvim rezovima svinje teške 168 kilograma. Rez su zajednički poveli državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Zdravko Tušek, istarski župan Boris Miletić, načelnik općine domaćina Mario Bratulić, županijski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan te direktor Turističke zajednice središnje Istre Darko Žiković.
„Ovim sajmom promičemo kulturu, tradiciju i, u konačnici, identitet Istre”, naglasio je Tušek, dok je Bratulić otkrio da bi istarska kobasica sljedeće godine trebala dobiti službenu zaštitu naziva, a općinski projekti osnažiti novim europskim sredstvima.
Autentična prašćina Pod velikim šatorom majstori su demonstrirali čitav proces: od starinskog bekarenja i pripreme mesa za soljenje, preko ručnog punjenja kobasica na vrbovu grančicu – beku, do izrade pršuta, pancete, špalete i žlomparta. Mirise i zvukove upotpunile su Supetarske mažoretkinje i glazbeni sastav Etalon band.
Posjetitelji su kušali delicije lokalnih proizvođača poput OPG-ova Turčinović i Franjul, Pršutane Jelenić te destilerije Frane, a kulinarski meni nudio je istarsku kobasicu s kiselim kupusom ili tjesteninu sa šugom od svinjskih iznutrica – jelovnik kakav se u Istri priprema „štajun od delanja klobasic”.
Igra i znanje Dok su odrasli u nagradnoj igri „Pogodi kobasicu” pokušavali prepoznati različite sorte samo degustacijom, najmlađi su tragali za skrivenim suhomesnatim blagom u „Lovu na kobasicu”.
Organizaciju potpisuje Općina Sveti Petar u Šumi uz pomoć Udruge S klobasicom u EU, Petrus parka, Turističke zajednice središnje Istre i Udruge proizvođača istarskog pršuta. Generalni pokrovitelj bila je Istarska županija, a projekt su podržala i dva državna ministarstva.
Nakon uspješnog drugog izdanja, domaćini najavljuju još bogatiji program u 2026. – uz službeno zaštićenu istarsku kobasicu kao ponosni simbol regije.