Miris bijelog tartufa ponovno se širi dolinom Mirne: u Livadama su započeli 16. Dani Zigante tartufa, sajamski maraton koji će od 4. listopada do 2. studenoga svakog vikenda pretvarati ovo mjesto uz rub Motovunske šume u gurmansko središte Istre.
Prvi dani već su pokazali koliko je manifestacija privlačna ljubiteljima vrhunskih delicija. „Prvog vikenda imali smo organizirane grupe iz Tajvana, Singapura..., a uz agencijske goste također i individualne goste iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Italije…”, kazala je Antonella Zigante, kći Giancarla Zigantea koji je prije 26 godina pronašao rekordni tartuf težak 1,31 kilogram.
Sezona najcjenjenijeg Tuber magnatuma Pico službeno je počela početkom rujna, a nakon prvih kiša uvjeti za nalaz postali su idealni. Cijene su, međutim, i dalje impresivne: treća klasa bijelog tartufa prodaje se za 1.900 eura po kilogramu, druga klasa za 2.900, prva za 3.900, dok se ekstra klasa – u koju je ove godine prvog dana spadao primjerak od 240 grama – nudi za 4.900 eura.
Posjetitelji pod velikim sajamskim šatorom mogu kušati jela s tartufom na gourmet punktu, ali i razgledati izložbu bijelih i crnih svježih tartufa. Desetak izlagača donosi vina, maslinovo ulje, suhomesnate proizvode, sireve, med i ostale istarske delicije, a pridružuju se i proizvođači iz drugih hrvatskih regija.
Program ne staje na tanjuru – organizirana su i pokazna traženja tartufa u Motovunskoj šumi, degustacije specijaliteta koje pripremaju vrhunski chefovi te radionice za goste. Sajamski šator otvoren je subotom i nedjeljom od 10 do 19 sati.
Obitelj Zigante uoči manifestacije završila je preuređenje restorana u Livadama. „Odlučili smo se za jedan novi koncept, spojili smo trgovinu i restoran koji su u istoj zgradi tako da se u jednom prostoru može kupiti i degustirati tartufe. Malo smo promijenili meni, više nismo fine dining restoran već smo išli na varijantu tipičnih jela s tartufima, kao što ih pripremamo na sajmu, poput fritaje, tjestenine, burgera s tartufima”, pojašnjava Antonella Zigante.
Dani Zigante tartufa i ove godine potvrđuju reputaciju Livada kao svjetskog epicentra tartufarstva, nudeći jedinstven spoj prirode, gastronomije i tradicije koji svake jeseni privlači posjetitelje sa svih meridijana.