Hrvatska unutrašnjost razvija vlastitu, sve raskošniju turističku priču, a tri posjeta nedavno su pokazala koliko je ta ponuda daleko od stereotipa „jednake kuće – isti apartmani”.
Prva postaja bio je Stari Glog na granici Zagrebačke i Bjelovarsko-bilogorske županije. Tamo su sestre Kristina i Valentina Dončević usred uređenog listopadnog šumarka postavile nekoliko samostalnih stakleno-drvenih jedinica od po 30 četvornih metara. Vanjska zrcalna fasada hvata boje okolnog drveća, dok unutra gost stječe dojam da je potpuno uronjen u prirodu. Svaka kućica prima dvije osobe i ima zasebnu terasu, a zajednički su sadržaji diskretno „skriveni” kako bi privatnost ostala maksimalna. Domaćice osobno dočekuju goste, a doručak je lokalni potpis obitelji – od još toplih kiflica do domaćih namaza. Iako, kažu, postoje i razdoblja bez rezervacija, entuzijazam ih ne napušta: cilj je povezati okolne dionike i stvoriti prepoznatljiv klaster kontinentalnog turizma.
U Strmecu Stubičkom, nedaleko Stubičkih Toplica, čeka tradicijska drvena kuća Klare i Larija Cohe. Izvorna zagorska hiža rastavljena je i ponovno sagrađena na uzvisini s panoramom Sljemena, a okružuje je 2 000 četvornih metara brižno održavane okućnice i bazen. Kuća radi cijele godine; posebno je vole biciklisti kojima domaćini nude rute kroz zagorske brežuljke. Gostima je osiguran i popust u obiteljskom restoranu, pa mnogi boravak pretvaraju u polupansion. Bračni par se uključio i u program „local host”, a njihov je objekt postao glavni kadar promotivnog videa zagorskog kraja.
Treće iznenađenje pronađeno je u Plitvice Selu, gdje Mirjana i Vladimir Momčilović vode pansion Breza. Izvorna obiteljska kuća s godinama je narasla u malo naselje: više zgrada povezuje popločani trg od nepravilnog kamena, a dvorište se pretvara u rascvjetani park. Pansion može smjestiti 40 gostiju u sobama bez kuhinje, pa je model noćenje + doručak logičan izbor. Večere se poslužuju u restoranu zatvorenog tipa, a glavna zvijezda je vlastita janjetina s OPG-a Momčilović. Posao je intenzivan od proljeća do sredine jeseni, ali vlasnici priznaju da im zimska pauza dobro dođe: „u pola godine odradimo dvije sezone”.
Tri različita koncepta – staklena šumska vila, preseljena zagorska hiža i mali pansion-gradić – zajedno dokazuju da je kontinentalni turizam nadmašio fazu „viška kvadrata” i postao kreativna, autentična i itekako tražena grana hrvatske ponude.