Kemijski spoj teobromin, prirodno prisutan u kakau i time i u tamnoj čokoladi, povezan je s sporijim biološkim starenjem, pokazalo je najnovije istraživanje londonskog King's Collegea.
Znanstvenici su analizirali uzorke krvi 509 Britanaca i 1 160 sudionika njemačke studije Kora te usporedili razine teobromina s epigenetskim „satovima” – markerima koji otkrivaju stvarno stanje organizma bez obzira na kalendarsku dob. Rezultati su otkrili „značajnu povezanost” viših koncentracija tog fitonutrijenta i „mladolikijeg” profila ispitanika.
„Ovo je vrlo uzbudljivo otkriće. Sljedeći je korak razjasniti što stoji iza te povezanosti i kako prehrambeni metaboliti utječu na naš epigenom”, istaknuo je voditelj istraživanja dr. Ramy Saad. Profesorica epigenomike Jordana Bell dodala je da nalaz „otvara put razumijevanju kako svakodnevna hrana može skrivati tragove za zdraviji i dulji život”.
Istraživači pritom ne preporučuju povećani unos čokolade: svrha studije jest pronaći namirnice i hranjive tvari koje bi, jednom preciznije shvaćene, mogle pridonijeti strategijama zdravog starenja bez neželjenih kalorija i šećera koji često prate slastice. Teobromin, zasad relativno slabo proučen, mogao bi postati jedan od ključnih elemenata budućih prehrambenih smjernica za dugovječnost.