UNESCO je na zasjedanju odbora za nematerijalnu kulturnu baštinu u Crvenoj tvrđavi u New Delhiju službeno uvrstio talijansku nacionalnu kuhinju na prestižni popis svjetske nematerijalne baštine.
U Rimu je odluka dočekana s oduševljenjem. Premijerka Giorgia Meloni poručila je: „To je posebnost koja nas samo može učiniti ponosnima.” Talijanska vlada u prijavi je naglasila da se kuhinja Apeninskog poluotoka prenosi stoljećima „s koljena na koljeno” te da je riječ o društvenom ritualu koji okuplja obitelji i zajednice – mnogo širem od stereotipske pizze, tjestenine i rižota.
Prijedlog je podnesen 2023., a sinoćnje glasanje na 20. zasjedanju UNESCO-ova odbora donijelo je i druga nova priznanja: hinduistički festival Diwali te kulturu bazena na Islandu također su upisani na listu.
Talijansku gastronomsku raznolikost UNESCO-u je predstavljena kao mikrokozmos brojnih regionalnih identiteta – od lombardijskog ossobuca do puglijske orecchiette. Industrijska udruženja procjenjuju da bi novo priznanje moglo povećati turistički promet do 8 %, odnosno donijeti oko 18 milijuna dodatnih noćenja.
Uvrštenjem talijanska kuhinja staje uz bok drugim svjetskim gastronomskim tradicijama već priznatima na istoj listi, među kojima su hrvatski soparnik, francuska blagdanska jela, meksičke ceremonijalne kuhinje, korejska fermentacija kimchija te japanski washoku.