Putnici koji ovih dana prolaze kroz zračnu luku u Zürichu moraju biti spremni na – blago rečeno – začudne tarife za osnovne zalogaje. Čitateljica koja je ondje presjedala kaže da je „ostala i gladna i žedna” kada je vidjela cjenike.
Prema njezinim fotografijama i računima, vegetarijanski falafel wrap s avokadom stoji 12,50 švicarskih franaka (oko 13 eura), salata s piletinom i pestom penje se na 17,50 franaka (18 eura), dok je najobičniji sendvič sa šunkom i sirom 8,50 franaka (9 eura) – sve bez pića.
„Znam da su cijene na aerodromima visoke, ali ovaj me je šokirao. Vidjela sam čak i čokoladice od 25 franaka. Prvo sam mislila da piše 2,50, ali onda sam bolje pogledala…”, ispričala je putnica.
Situaciju dodatno otežava to što se prilikom kašnjenja letova putnicima često nude vaučeri, koji u Zürichu, kaže, ne bi pokrili ni jedan potpuni obrok. „Strašno je koliko cijene rastu, a na aerodromima si u slučaju duljeg čekanja osuđen kupiti nešto čemu je stvarna vrijednost zapravo puno manja”, zaključuje.
Cijene na aerodromima redovito premašuju one u gradu, no glavni švicarski financijski centar – već na glasu kao skupo odredište – očito je podigao ljestvicu još više, pa se u komentarima putnika može čuti da se „Zürich natječe sam sa sobom”.