GOSPIĆ – Produženo hladno proljeće, a potom duga suša pa iznenadne kiše, ostavili su dubok trag na poljima Like. Nakon što je žetva pšenice i ječma već kasnila, ovih dana na red je došla i zob, no prinosi su, prema riječima lokalnih proizvođača, daleko ispod očekivanja.
„Sve je kasnilo, onda su žitarice izgorjele od suše. A onda je sva žita dodatno povaljala kiša. Kako mi se čini, urod svih vrsta žita će ove godine u Lici biti srednja žalost”, kaže vlasnik OPG-a iz Smiljana, sažimajući raspoloženje među poljoprivrednicima.
Nakon temperaturnih šokova zob je pretrpjela najviše: klasično ličko proljeće donijelo je hladnoću koja je usporila sjetvu, dok je ljetna suša spalila mlade biljke. Kad je kiša napokon stigla, došla je prejako i polijegla već oslabljene nasade.
Slaba godina za zob dolazi u trenutku kad svjetsko tržište sve jače promiče tu žitaricu kao visokovrijednu namirnicu. U Sjedinjenim Državama zobene pahuljice su gotovo svakodnevni doručak, a i pojedini europski pekari dodaju zobeno brašno u kruh. U Lici, međutim, zob je još donedavno uglavnom završavala u jaslama konja i goveda. Tek nekolicina Ličana posljednjih godina miješa pšenično, proseno, raženo i zobeno brašno, tvrdeći da takav kruh nema premca.
Ove sezone, ipak, niti tradicionalni stočni obrok niti ambiciozniji pekarski planovi neće se moći osloniti na domaću zob. Poljoprivrednici se nadaju da je riječ o iznimci, no već sada računaju na strože planiranje i ulaganja u navodnjavanje – jer, kako kažu, „viša sila” ostavlja malo prostora za popravni ispit.