Osječki Campus sinoć je bio ispunjen mirisom graševine, zvukom tamburica i pop-hitovima – sve u sklopu Student Wine Festivala koji je okupio dvadesetak slavonsko-baranjskih vinara, brojne studente te ljubitelje vinske kapljice.
Manifestaciju su zajednički priredili Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek (FAZOS) i Studentski zbor FAZOS-a, kao dio petodnevnog programa Dana FAZOS-a. Nakon što je tjedan otvoren Danom stručne prakse, završnica slijedi danas svečanom sjednicom Fakultetskog vijeća i susretom Alumni udruge.
Cilj festivala je, poručuju organizatori, povezati mladenačku energiju s bogatom slavonskom vinskom tradicijom te popularizirati kulturu umjerenog uživanja u vinu unutar akademskog okruženja. Sudeći po atmosferi, u tome su i uspjeli – štandovi su bili okruženi znatiželjnim posjetiteljima koji su kušali etikete od graševine do chardonnaya.
Posebnu pozornost privukao je Ivan Geršmajer Zelember, četvrta generacija jedne od najstarijih hrvatskih vinarskih obitelji. Na svom je štandu točio graševinu i chardonnay, ističući da mladi sve češće posežu za vinom umjesto pivom. „I kroz ovu manifestaciju mijenjamo dosadašnje običaje da mladi piju pivo. Sve više studenata i mladih ispija vina i mislim da moramo raditi na tome, jer je to naša buduća klijentela”, rekao je Geršmajer, koji danas obrađuje 13 hektara vinograda.
Dodao je kako je, unatoč suši, ovogodišnja berba donijela vino s visokom razinom ostatka šećera, što mlađa publika posebno cijeni. Uspjeh manifestacije vidi i kao poticaj razvoju ruralnog turizma te promociji cijele Baranje.
Za glazbeni ugođaj pobrinuli su se tamburaši Žitna polja, a kulminacija je stigla uz Matiju Cveka. Popularni pjevač raspjevao je i rasplesao publiku svojim najvećim hitovima, pa je hladna jesenska večer završila u toplom, gotovo ljetnom raspoloženju.
Uz vino, tambure i pop-ritmove, Student Wine Festival još je jednom potvrdio status Osijeka kao središta urbane mladenačke scene koja s ponosom njeguje slavonsku baštinu.