Oko 150 uzgajivača, znanstvenika i predstavnika institucija okupilo se početkom tjedna u porečkom hotelu Diamant Valamar na 27. savjetovanju za uzgajivače ovaca i koza te 26. izložbi hrvatskih ovčjih i kozjih sireva. Dvodnevni skup zajednički su priredili Hrvatski savez uzgajivača ovaca i koza i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva te Istarske županije.
Izvršni direktor Saveza Zdravko Barać naglasio je da je cilj okupljanja „iz godine u godinu provoditi edukaciju o različitim segmentima ovčarske i kozarske proizvodnje” te potaknuti razmjenu iskustava među proizvođačima. Poseban naglasak stavljen je na pripremu za novu Zajedničku poljoprivrednu politiku Europske unije koja na snagu stupa 2028. godine.
Pred sudionike su stali i državni tajnik Zdravko Tušek, pomoćnik ravnatelja HAPIH-a Zdenko Ivkić, istarski županijski dužnosnik Graciano Prekalj te predsjednik Saveza Tomislav Vidas. Vidas je najavio inicijativu za snižavanje PDV-a na sireve malih proizvođača kako bi se, kako je rekao, „zaobišli trgovački lanci” i pomoglo mini sirarama koje prerade vlastito mlijeko.
Tušek je istaknuo kako su donijeti strateški dokumenti i potpore za ovčare i kozare te dodao da se u obje proizvodnje bilježi rast. „Držanje ovaca i koza nekad je bilo pitanje egzistencije, a danas stvara vrhunske gastronomske proizvode i čuva ruralni prostor”, poručio je.
HAPIH je, podsjetio je Ivkić, uveo medalje – zlatnu, srebrnu i brončanu – za nagrađivane proizvode, čime se podiže vidljivost hrvatskih sireva na tržištu.
Tijekom savjetovanja predavači s Agronomskog i Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, Hrvatskog veterinarskog instituta i drugih institucija govorili su o hranidbi, njezi, zdravstvenoj zaštiti, uzgojnim tehnologijama, zaštiti izvornih pasmina te korištenju europskih fondova. Sudionici su zaključili da je uz kontinuiranu edukaciju i jače umrežavanje proizvođača moguće dodatno unaprijediti konkurentnost hrvatskog ovčarstva i kozarstva te očuvati tradiciju domaćih sireva.