Popularna kurkuma, začin koji se desetljećima slavi kao prirodni protuupalni lijek, u obliku visokokoncentriranih dodataka prehrani može izazvati ozbiljne zdravstvene posljedice, upozorava ginekologinja Jen Gunter.
„Ne postoje čvrsti znanstveni dokazi koji bi opravdali uzimanje suplemenata kurkume za bilo koji zdravstveni ishod. Čemu onda uopće riskirati?”, poručila je liječnica, istaknuvši razliku između začina u jelu i kapsula s ekstraktom.
- Niska apsorpcija prirodnog začina: tijelo uobičajeno slabo iskorištava kurkumin, aktivni sastojak kurkume.
- Proizvođači zato dodaju piperin iz crnog papra, što povećava apsorpciju i do 2000 %.
- Visoke doze kurkumina mogu opasno reagirati s antibioticima, lijekovima za snižavanje tlaka i antikoagulansima, a imaju i učinak razrjeđivanja krvi.
Alarm zbog rasta slučajeva oštećenja jetre
Znanstvenici su u razdoblju 2004.–2022. zabilježili deset slučajeva teškog oštećenja jetre izravno povezanih s kurkumom. Pet pacijenata završilo je u bolnici, a jedan je preminuo od akutnog zatajenja jetre.
Posebno se ističe tragična priča 62-godišnje žene koja je 14 mjeseci svakodnevno uzimala ekstrakt kurkume zbog artritisa. Nakon pojave žutice i hitnog prekida suplementacije, njezina jetra nije se oporavila; umrla je unutar pet tjedana.
Stručnjaci upozoravaju da istodobno uzimanje više dodataka prehrani povećava rizik od nepredvidivih interakcija, dok kurkumin u većim količinama može i ometati apsorpciju željeza, što dovodi do anemije – posebno opasne za žene s obilnim menstruacijama.
Preporuka liječnika zato je jasna: kurkumu slobodno koristite kao začin u kuhinji, ali prije posezanja za kapsulama, osobito ako uzimate druge lijekove, svakako se posavjetujte s liječnikom ili ljekarnikom.