Split je ovoga vikenda doživio nesvakidašnji prizor: tradicionalno kontinentalno krštenje mošta preselilo se na more. U restoranu „Triton” hotela Radisson Blu chef Zlatko Marinović Noštromo i vinarija Krauthaker iz Kutjeva priredili su raskošno Martinje kakvo Dalmacija još nije vidjela.
Na središnjem mjestu ceremonije našao se jedini hrvatski „vinski kardinal”, Požežanin Vlado Bauer, koji je uz zvonjavu zvona i ministrante Stanka Marinkovića i Ivana Grgića pretvorio mošt u mlado vino. „Treba da s pozornošću obavimo ovaj drevni obred… oslobodi nas, sveti Martine, od vode, od poskupljenja…”, zagrmio je kardinal prije nego što je proglasio kuma novorođenog vina – Luku Oršulića, predsjednika Udruge lađara Neretve.
U Split je stigla i „teška artiljerija” Zlatne doline: legendarni vinar Ivan Enjingi, dok je zbog zdravstvenih razloga osnivača vinarije Krauthaker predstavljao kći Martina Krauthaker Grgić sa suprugom Ivanom. Donijeli su mošt iz kutjevačkog podruma i osmerac elitnih etiketa kojima su pratila četiri slijeda Marinovićevih jela.
Poseban štimung podigao je Zdravko Kalabrić, 85-godišnji Masterchef s Krapnja i dugogodišnji chef hotela Ritz-Carlton, a tamburaši „Panonika” iz Sombora držali su ritam do kasno u noć. Gosti su kušali i dvadesetak Enjingijevih arhivskih vina, uključujući berbe 2006. i 2009.
Martina Krauthaker Grgić podsjetila je da obitelj na 52 hektara njeguje 38 sorti grožđa te da prijateljstvo njezina oca Vlade i Enjingija s chefom Marinovićem traje desetljećima. Ideja o „dalmatinskom” Martinju, kaže, rodila se upravo na jednom od tih druženja.
Premijerno Martinje u Splitu završilo je pjesmom i čašama punim slavonsko-baranjskog zlata, ostavljajući dojam da će se nova tradicija s lakoćom udomaćiti na Jadranu.