Hrvatski kupci ovih dana za kilogram junećeg i telećeg mesa izdvajaju rekordne iznose, ali istovremeno – upozoravaju proizvođači – sve je teže pronaći pravo domaće meso.
Problemi na početku lanca
• Cijene stočne hrane, energenata i ostalih inputa toliko su narasle da tov junadi u Hrvatskoj većini farmera više ne donosi dobit. • Proizvodnja teladi pala je ispod razine potrebne za popunjavanje domaćih farmi, pa uzgajivači spas traže preko granice.
Uvozni val stoke za tov
Kako bi popunili prazne staje, hrvatski tovljači sve češće kupuju telad u Rumunjskoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Češkoj, Nizozemskoj i Irskoj. Iako je manjak teladi zahvatio cijelu Europsku uniju, domaći problem dodatno je pojačan jer Hrvatska već godinama nema stabilan sustav poticaja ni dugoročnu strategiju za govedarski sektor.
Gubitnik je – potrošač
Na policama trgovina cijene rastu, a kvaliteta pada. Sve je više primjera da se pod oznakom „domaće juneće“ prodaje zapravo meso starijih krava iz uvoza. Takvo meso u pravilu ima slabiju teksturu i okus, ali u nedostatku domaće ponude završava u rashladnim vitrinama – po cijenama kakve bi priličile vrhunskim domaćim komadima.
Nema zarade za proizvođače, nema jamstva za kupca
Sadašnji odnos troškova i otkupnih cijena gura mnoge farme prema zatvaranju, dok potrošači – iako plaćaju više – sve češće dobivaju proizvod skromnije nutritivne vrijednosti. Struka upozorava da bez brze intervencije države i jasnog plana za revitalizaciju govedarstva Hrvatska riskira ostati tek tržište za višak tuđe, slabije robe.