Internet je preplavljen savjetima o tome što miješati, a što izbjegavati u bočicama s dodacima prehrani. No skupina američkih nutricionistica podsjeća da neke tvari upravo u paru razvijaju puni potencijal. Izdvojile su šest kombinacija koje, uz raznoliku prehranu, mogu donijeti dodatnu korist.
-
Vitamin D + kalcij
Vitamin D povećava upijanje kalcija u crijevima, pa oba nutrijenta zajedno čuvaju kosti i zube. Kako napominje nutricionistica Julie Pace, „bez dovoljne razine vitamina D tijelo ne može učinkovito iskoristiti kalcij”. -
Vitamin C + željezo
Erin Jowett objašnjava da vitamin C zakiseli probavni trakt i pretvara željezo u oblik koji se lakše iskorištava. Time pomaže spriječiti malokrvnost i poboljšava prijenos kisika. -
Cink + vitamin A
Cink aktivira enzime koji pretvaraju vitamin A u njegov aktivni oblik i omogućuje sintezu proteina što prenose retinol. Amanda Crowe ističe da se manjak jednog nutrijenta nerijetko pojavljuje zajedno s nedostatkom drugog, što oslabljuje imunitet. -
Omega-3 masne kiseline + vitamin E
Polinezasićene omega-3 kiseline lako oksidiraju; vitamin E djeluje kao antioksidans i štiti njihove protuupalne i kardioprotektivne učinke. Zbog mogućeg utjecaja na zgrušavanje, osobe koje piju antikoagulanse trebale bi se savjetovati s liječnikom prije visokih doza. -
Selen + jod
Oba minerala sudjeluju u stvaranju i aktiviranju hormona štitnjače. Jod gradi hormon T4, a selen ga pretvara u aktivni T3, što pridonosi urednom metabolizmu, tjelesnoj težini i raspoloženju. -
Vitamin D + magnezij
Vitamin D pospješuje transport magnezija, dok magnezij pojačava apsorpciju i aktivaciju vitamina D. Nutricionistica Jessica Brantley-Lopez opisuje ovu povratnu spregu kao dodatni oslonac za zdravlje kostiju, imunitet i dobro raspoloženje.
Nutricionisti naglašavaju da dodaci ne mogu zamijeniti uravnoteženu prehranu, ali pravilne kombinacije mogu podići učinkovitost onih koji ih uzimaju ciljano – primjerice osobama s manjkom pojedinih nutrijenata ili povećanim potrebama.