Supruga glazbenika Marka Perkovića Thompsona, Sandra Perković, iznenadila je pratitelje na Instagramu neuobičajenim morskim ulovom – kornatskom hamom, vrstom koju se na stolovima ne viđa često.
„Prije jutra ribari se bude. Sigurno ne znate koja je to riba i koliko je dobra. Kum ribar mi kaže da je jedno vrijeme potpuno nestala iz mora”, napisala je Perković u prvoj objavi, ne otkrivši odmah o kojoj se deliciji radi.
Nekoliko sati kasnije otkrila je tajnu: riječ je o hami, ribi koja je nekada nastanjivala ušća gotovo svih jadranskih rijeka, ali je iz prirode gotovo nestala. Danas se uzgaja i na tržište stiže pod nazivom kornatska hama, pa se sve češće nalazi na jelovnicima domaćih restorana.
Perković je svojim pratiteljima ponudila i kratak kuharski savjet. „Hama je bogata omega-3 masnim kiselinama, vitaminom D, bjelančevinama i fosforom. Okusom podsjeća na brancina. Najčešće se priprema kao odrezak na žaru ili grill tavi. Preporučuje se meso marinirati u kombinaciji maslinova ulja, soli, bijelog papra i limunova soka za pravi delikatesni obrok”, poručila je.
Prema riječima njezina „kuma ribara”, divlja hama bila je toliko ugrožena da je jedno vrijeme „potpuno nestala iz mora”. Kontrolirani uzgoj vratio ju je na tanjure, a njihovu je nutritivnu vrijednost – i, čini se, okus – potvrdila i Thompsonova supruga, koja je pratiteljima pokazala završni rezultat pečenja i dobila niz pohvala u komentarima.