Unatoč velikim gubicima koje je afrička svinjska kuga nanijela domaćim uzgajivačima, u Slavoniji je sa smirivanjem zaraze krenula tradicionalna sezona svinjokolje – i odmah donijela rasprodane zalihe.
Prepolovljena stada značajno su snizila ponudu, a potražnja nikad nije bila veća. Kilogram čvaraka, slanine i kobasice prodaje se za oko 25 eura, dok slavonski kulen doseže 40 eura po kilogramu. I po tim cijenama, kažu proizvođači, robe jednostavno nema dovoljno.
„Kvaliteta je sigurno takva kakva treba biti i ljudi to prepoznaju svake godine sve više”, kaže Tomislav Fiket iz Požege, čiji su proizvodi rasprodani i prije nego što napuste dvorište. Mast se, dodaje, proda istog dana kad se otopi, a potražnja za čvarcima svake je jeseni sve žešća.
Nedostatak baš onih svinja kakve kupci traže dodatno gura cijene prema gore, ali i potiče proizvođače na maksimalno iskorištavanje svakog dijela zaklane životinje. „Sve se može iskoristiti, od šunki, leđa, vrata, plećki”, objašnjava Ivan Haner iz Eminovaca. Najkvalitetniji komadi mesa završavaju u kulenu i kulenovoj seki, dok ostalo odlazi u kobasice i druge delicije.
Recepture ostaju vjerne tradiciji – bez pojačivača okusa i umjetnih dodataka. „Nema tu kemije ni aditiva – samo domaća baranjska paprika, sol, papar, češnjak”, ističe Zora Fiket. Ove godine dimi se grabovim drvom, koje, kaže, daje „prekrasnu, prirodnu boju”.
Iako bi rekordne cijene mogle sugerirati korist, proizvođači upozoravaju da manjak svinja i rast ulaznih troškova smanjuju profit. Ipak, optimizam im drži činjenica da domaći kupci i dalje cijene autentični slavonski okus – čak i kad za kilogram omiljenih čvaraka moraju izdvojiti više nego ikad prije.