Gornja etaža restorana Lička kuća u Nacionalnom parku Plitvička jezera jučer je po peti put zaredom postala najmirisnije mjesto u Lici. Festival šljiva okupio je novinare, turističke djelatnike i lokalne čelnike koji su stali u red pred stolovima prepunima delicija od ličke bistrice – skromne voćke koju u ovome kraju još uvijek zovu kraljicom.
„Ovaj Festival slavi skromnu voćku čija je važnost u životu ličkih obitelji uvijek bila neprijeporna i nezamjenjiva”, poručio je ravnatelj Nacionalnog parka Tomislav Kovačević u pozdravnom govoru. Dodao je da se u parkovskim restoranima i dalje poslužuje prošlogodišnji pekmez „bez dodataka i rađen po recepturi drevne Like”.
Kovačević je kratko osvrnuo i na završetak turističke sezone 2025., ocijenivši je „vrlo uspješnom”, te najavio skorašnju 18-mjesečnu rekonstrukciju hotela Plitvice, kultnog objekta iz 1958. godine. U paketu najavljenih ulaganja spomenuo je i preuređenje nekoliko restorana te završne radove na Prezentacijskom centru Medvjeđak.
Posjetitelji su u međuvremenu degustirali cijeli spektar slanih i slatkih klasika: knedle sa šljivama, palačinke i masnicu, rolade, torte, pa čak i rakiju – ličku šljivovicu za koju, kako su organizatori podsjetili, „nutricionisti kažu da je dobra rakija uvijek bolja od lošeg viskija, ruma ili votke”. Oni koji nisu morali za volan rado su je kušali.
Nitko nije otišao praznih ruku; svatko je ponio staklenku tek skuhanog pekmeza, simboličan suvenir koji podsjeća da je bistrica više od sastojka – ona je dio identiteta ličkih obitelji i mamac za brojne goste Plitvica.