Visoki krvni tlak ostaje jedan od vodećih zdravstvenih izazova; samo prošle godine pripisan je kao primarni ili pridruženi uzrok za više od 600 000 smrtnih slučajeva. Uz redovitu tjelovježbu i terapiju, ključnu ulogu ima i pravilna prehrana – uključujući odabir međuobroka.
Kardiolog dr. Tariqshah Syed ističe da zamjena uobičajenih slanih grickalica – čipsa, pereca ili slanih kokica – neslanim pistacijama može imati mjerljiv učinak na tlak. „Pistacije su bogate kalijem, antioksidansima i biljnim sterolima, koji pomažu sniziti LDL kolesterol i podržati zdrav krvni tlak”, napominje liječnik.
Prema njegovim riječima, vlakna u pistacijama vežu kolesterol u probavnom sustavu, dok zdrave masti podižu razinu HDL-a, poznatog kao „dobar” kolesterol. Kako bi se postigli uočljivi učinci, preporučuje konzumaciju od 30 do 55 grama pistacija dnevno. Studije pokazuju da se redovitim unosom ovih orašastih plodova tlak može poboljšati već nakon četiri tjedna.
Savjet je birati neslane ili samo blago slane pistacije te ih kombinirati s voćem bogatim vlaknima i antioksidansima, čime se dodatno podupire zdravlje srca i krvnih žila.