„Održavanje dobre prehrane tijekom prehlade ili gripe osigurava tijelu dovoljno energije za zacjeljivanje”, naglašava registrirana dijetetičarka Dana Henderson, ali upozorava da je jednako važno paziti na ono što ne jedemo.
Stručnjaci izdvajaju pet skupina namirnica koje mogu pojačati simptome i produljiti bolest:
-
Ljuti začini
Veća količina soli i jakih začina može iritirati probavni sustav te pogoršati proljev i druge gastrointestinalne tegobe. -
Kofein
Kava i energetski napitci potiču dehidraciju i remete san – ključan za jačanje imuniteta. -
Alkohol
Djeluje diuretički, dodatno isušuje organizam i može pojačati bolove u mišićima, pa je najbolje pričekati s pićem do potpunog oporavka. -
Masna, pržena hrana
Hrana bogata zasićenim mastima troši mnogo energije na probavu i može potaknuti upalne procese, što pogoršava začepljenost i grlobolju. -
Rafinirani šećeri
Sladoled kratko hladi grlo, ali visoki udio šećera privremeno povećava upalu i slabi imunološki odgovor.
Henderson savjetuje da se tijekom bolesti radije posegne za voćem, povrćem i obiljem tekućine, a sporne namirnice ostavi po strani dok simptomi ne prođu.