Visoke razine kolesterola dugoročno mogu suziti arterije i povećati rizik od srčanog i moždanog udara. Stručnjaci pritom naglašavaju ključnu ulogu prehrane, a sve se više pozornosti usmjerava na – patlidžan. Iako ga najčešće svrstavamo u povrće, botanički je riječ o voću s nizom zaštitnih svojstava.
Glavna medicinska sestra britanske udruge Benenden Health Cheryl Lythgoe ističe: „Patlidžani su ukusno povrće koje se lako može dodati mnogim našim omiljenim jelima. Ovo povrće sadrži antioksidans koji može pomoći u snižavanju ‘lošeg’ kolesterola.” Dodaje da su bogati vlaknima i nutrijentima važnima za imunitet i funkciju mozga.
Ne profitira samo kolesterol Organizacija Heart UK zbog visokog udjela vlakana preporučuje redovitu konzumaciju patlidžana jer „blokira apsorpciju dijela kolesterola iz crijeva u krvotok”. Jedno novije istraživanje pokazalo je da se razina lipida u krvi može smanjiti već nakon četiri tjedna redovitog uvrštavanja ove namirnice u jelovnik.
Ipak, Lythgoe naglašava kako se trajni učinak postiže samo cjelovitim pristupom zdravlju: „Jedite uravnoteženu prehranu bogatu voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i mahunarkama te siromašnu masnom hranom, osobito onom s trans i zasićenim mastima.”
Kretanje kao nezaobilazan faktor Najmanje 150 minuta umjerene tjedne aktivnosti – primjerice brzog hodanja ili vožnje bicikla – može, prema smjernicama Britanske zaklade za srce, povisiti razinu ‘dobrog’ kolesterola, sniziti krvni tlak i olakšati održavanje zdrave tjelesne mase.
Zaključno, patlidžan nije čudotvoran sam po sebi, ali se pokazao vrijednim saveznikom u kombinaciji s uravnoteženom prehranom i redovitom tjelovježbom.