Obožavatelji sira često posipaju tjesteninu ili salatu velikodušnom prstohvatom parmezana, no liječnici sada podsjećaju da bi taj užitak mogao skupo stajati zdravlje.
Kardiolog dr. Srihari Naidu podsjeća na staru izreku „mi smo ono što jedemo” i naglašava da prevelik unos soli dugoročno opterećuje srce i potiče razvoj hipertenzije. Upravo je parmezan, otkriva liječnica dr. Natasha Bhuyan, rekorder po količini natrija: „Pet grama ribanog parmezana donosi između 80 i 130 miligrama natrija.” Uobičajena porcija od desetak grama, dodaje kardiolog dr. Khash Hematpour, pokriva otprilike deset posto dnevne preporučene doze.
Nutricionistica Kristina Hartman napominje da se parmezan u specijaliziranim dućanima često nudi bez nutritivnih deklaracija, pa je potrošačima teško procijeniti koliko su soli doista unijeli. Kolegica Michelle Routhenstein objašnjava da visoka razina natrija proizlazi iz tradicionalnog zrenja i salamurenja sira.
Zašto je to problem? „Pretjerana konzumacija natrija uzrokuje zadržavanje vode, povećava volumen krvi i dodatno opterećuje srce i bubrege”, kaže Routhenstein, upozoravajući na povišen rizik od hipertenzije, moždanog udara, srčanog zatajenja i kronične bubrežne bolesti.
Stručnjaci ipak ne demoniziraju sol potpuno – natrij je nužan za rad živčanog sustava i mišića – ali pozivaju na umjerenost. Preporučuju:
• vagati ili od oka smanjiti uobičajenu količinu parmezana; • parirati sol kalijem – kombinirati sir sa špinatom, rajčicama ili drugim namirnicama bogatim kalijem; • birati blaže alternative s manje natrija, poput ricotte ili mozzarelle.
„Navikli smo na slani okus jer ga restorani i industrija hrane podižu izdašnim količinama soli”, podsjeća dr. Hematpour. Zato, poručuju stručnjaci, idući put kad ruka krene prema ribanom parmezanu – zastanite, promiješajte jelo i procijenite treba li vam još jedan sloj soli.