Čak 30 % dezinformacija koje kruže javnim prostorom odnosi se na hranu – alarmantan je podatak koji je potaknuo Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku (PTF) da pokrene platformu „Food Facts”, zasad jedinu hrvatsku bazu za provjeru točnosti tvrdnji o prehrani.
Projekt sufinanciran s 198.000 eura iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti okupio je multidisciplinarni tim stručnjaka iz prehrambene tehnologije, nutricionizma, komunikologije i društvenih znanosti. U manje od dvije godine objavili su 147 analitičkih članaka i proveli 113 provjera sadržaja na društvenim mrežama – svaki put rezultat je bio isti: riječ je o dezinformacijama.
Prodekanica Ines Banjari ističe da se većina mitova vrti oko brzih dijeta za „instant” mršavljenje. Primjeri koji su se pokazali potpuno neutemeljenima:
• „Medena dijeta” – tvrdnja da med ubrzava sagorijevanje masnoća nema niti jedan znanstveni dokaz. • Jedenje zemlje – TikTok je poticao ideju da konzumacija zemlje donosi minerale i čisti organizam; stručnjaci upozoravaju da zemlja nije hrana i može biti opasna. • Prehrana po krvnim grupama – istraživanja ne potvrđuju koristi, a moguće su i štete ako se iz prehrane izbacuju čitave skupine namirnica. • Slanina za „zdrava pluća” – umjesto da se oslanjamo na prastare savjete, nutricionisti savjetuju uravnoteženu i raznoliku prehranu.
Dekanica PTF-a Stela Jokić podsjeća da ovakve zablude ne pogađaju samo zdravlje građana nego i gospodarstvo: lažne priče mogu izazvati bojkot određenih proizvoda i prouzročiti milijunske gubitke proizvođačima, koji potom troše znatna sredstva na „gašenje požara”.
Kako bi javnosti pružili alat za samostalnu provjeru informacija, tim je izradio praktični priručnik s metodama prepoznavanja lažnih tvrdnji o hrani. Interes je znatan – mrežna stranica projekta okupila je 36.000 aktivnih korisnika, napominje Vedran Stapić iz partnerskog Agrokluba, uvjeren da će „fact-checking” postati standard i u ostalim područjima.
Autori projekta upozoravaju da će bez sustavne provjere činjenica dezinformacije i dalje erodirati povjerenje u znanost te poticati rizične prehrambene navike. „Food Facts” zato nastavlja s misijom: znanstveno utemeljene činjenice protiv viralnih mitova.