Motovun je i ove godine bio središte istarske gastronomije: 14. Festival terana i tartufa donio je gužvu na kaldrmi, pune kušaonice i – rekordnu gljivu. Za titulu najvećeg bijelog tartufa festivala, presudila je vaga: pobjednik, težak 225 grama, potječe iz okolnih šuma te ga je pronašla i predstavila tvrtka Premium tartufi iz Lakošeljci.
„Tamo je i ovaj tartuf pronađen u okolnim šumama”, istaknula je Luana Selar iz Premium tartufa, dodajući da se vrhunac sezone još čeka jer su temperature neuobičajeno visoke.
Cijene najvrjednijeg gomolja su, unatoč slabijoj sezoni, zadržale visoke razine:
- prva klasa: oko 4.200 eura za kilogram
- druga klasa: približno 2.800 eura
- treća klasa: između 1.500 i 1.700 eura
Direktor Turističke zajednice Motovun David Matković naglasio je da festival spaja „dvije enogastronomske delicije kojima se Istra ponosi – teran i bijele tartufe koji rastu u Motovunskoj šumi, najvećem staništu te gljive”. Posjetitelja nije nedostajalo: Motovun je „doslovno pucao po šavovima”, iako su istog vikenda u okruženju održani i sajam pršuta u Tinjanu, Dani tartufa u Livadama i Kestenijada u Oprtlju.
Matković je ocijenio kako su vikend-manifestacije „napunile smještaj ne samo u Motovunu već i šire” te nastavljaju odlične turističke brojke posezone. Dva glavna jesenska motiva dolaska, kaže, ostaju tartuf i teran.
Na motovunskom je sajmu sudjelovalo pet otkupljivača tartufa. Iz tvrtke Tartufi Istra poručili su da je sezona zasad slaba, ali se nadaju boljem ulovu sa zahlađenjem.
Premium tartufi, koji guraju veleprodaju, najavili su otvaranje „tartufarnice” – objekta od 400 četvornih metara s uredima, skladištem, trgovinom, dvoranom za degustacije i restoranom – već iduće godine.
Unatoč izazovima sezone, mirisi terana i bijelog tartufa još su jednom potvrdili status Motovuna kao nezaobilaznog jesenskog odredišta za hedoniste.