Na Danima hrvatskog kulinarstva održanima na Zagrebačkom velesajmu, gdje su se natjecali kuhari i slastičari iz 17 zemalja pod okriljem WorldChefsa, 21-godišnji Franjo Mikinac iz Gradišta proglašen je državnim prvakom u slastičarstvu.
Mladi majstor slastica prošao je tri zahtjevne kategorije u kojima je morao demonstrirati preciznost, kreativnost i besprijekoran okus.
• Petit four inspiriran Dolcem: minijaturni zalogaji od 6 do 14 g posluženi na drvenim „gajbicama”, s neočekivanim spojem voća, čokolade, celera, bundeve, višnje i aceta balsamica. • Topli desert: kombinacija crnog sezama, tamne čokolade, višnje i guščje jetre. • Hladni desert: heljda, vanilija i lisnato tijesto, uz zadanu kreaciju od šljive, krem sira i badema.
Slatki stol zaokružila je čokoladna skulptura kumice Barice, kultnog simbola tržnice Dolac, prekrivena brončanim sjajem. Ocjenjivački sud međunarodnih stručnjaka izrazio je veliko zadovoljstvo prikazanim umijećem, a Mikinca pozvao u hrvatsku reprezentaciju koja će iduće godine nastupiti na Svjetskom prvenstvu u Luksemburgu.
Put do vrha
Ljubav prema kuhinji rodila se još u djetinjstvu, a u osmom razredu osnovne škole Mikinac je odlučio upisati Strukovnu školu u Vinkovcima, smjer kuhar. Talente je brusio pod mentorstvom nagrađivane nastavnice Marije Bošnjak, dok je prvu ozbiljnu praksu odradio u lošinjskom hotelu Bellevue. Nakon srednje škole okrenuo se svojoj najvećoj strasti – slasticama – te se prošle godine priključio nagrađivanom slastičarskom timu hotela Esplanade Zagreb.
Na relaciji Zagreb – Gradište i uz snažnu potporu obitelji, Mikinac nastavlja usavršavanje. Posebno voli raditi s makom, a kad ne miješa kreme, bavi se folklorom – čak 11 godina plesao je u KUU Kristal-Sladorana iz Županje.
Članovi udruge poručili su: „Njegov uspjeh nije samo osobno postignuće nego i velika radost za sve nas koji smo svjedočili njegovu rastu i ponosni smo na našeg Franju, pred kojim je zasigurno još puno slatkih uspjeha.”