U Zadru je i ove zime otvorena kulinarska pozornica na Trgu Petra Zoranića, s desecima adventskih kućica koje će tijekom šest tjedana blagdanskog programa grijati posjetitelje mirisnim specijalitetima i maštovitim koktelima.
Prema dojmovima ekipe iz Turističke zajednice Grada Zadra, prvih osam kućica već je pokazalo zašto je gastronomija jedan od glavnih aduta svakog božićnog sajma. Posjetitelji mogu kušati sve ‒ od nadaleko slavnih fritula tete Nade do neobične pohane carbonare, a svako se jelo poslužuje uz osmijeh i blagdansku glazbu s velike pozornice tik do štandova.
„Prvi smo put na Adventu u Zadru, gdje nudimo jela koja smo osmislili za blagdansku ponudu, a testiramo ih za neke buduće ugostiteljske avanture koje su nam u mislima. Sva su naša jela domaća, od kruha do mesa, s obiteljskim potpisom”, kažu vlasnici jedne od kućica. Osim već prepoznatljivog škarburgera, na meniju su i sasvim nove kombinacije nazvane „vishalica”, „karalepina”, „slimbasica”, „gurmazalica” i „mazalica”.
Kulinarstvo i arhitektonska kreativnost spajaju se u ovoj blagdanskoj priči, stvarajući gastro-oazu u samom srcu grada. Tople fritule, hrskave inovacije i razigrani nazivi jela privlače i Zadrane i goste sa svih strana, koji uz tanjur domaće hrane pronalaze upravo ono što, u hladnim prosinačkim večerima, najviše grije ‒ osjećaj zajedništva i ljubavi.
Advent u Zadru traje do početka siječnja, a kućice svakodnevno nude nova iznenađenja. Ako ste u potrazi za blagdanskim okusima uz more, Trg Petra Zoranića ovih dana miriši kao najukusnija pozivnica.