PULA – Subotnje jutro na pulskoj tržnici proteklo je u znaku lubenica i dinja, a mirisi i boje ljetnog voća privukli su podjednako domaće kupce i turiste. Najčešće se mogao čuti talijanski i njemački jezik dok su se posjetitelji tiskali oko štandova sa „kraljicom hidracije”.
• Cijena klasične lubenice kreće se oko 1,50 eura po kilogramu, dok se manje „mini” sorte nude već od 0,50 do 1 eura. • Dinja, druga zvijezda sezone, ovisno o sorti stoji između 2 i 3,50 eura po kilogramu.
Prodavači ističu visoku kvalitetu ovogodišnjeg uroda, a potražnja potvrđuje njihove riječi. „Kvaliteta je vrhunska, a šećer se osjeti već na prvi zalogaj”, kaže jedan od stalnih proizvođača.
Promijenile su se i kupovne navike. Nekad su se cijele lubenice nosile kući, no danas se zbog praktičnosti i rasta troškova češće traže četvrtine, rjeđe polovice. Dinja se, pak, i dalje uglavnom kupuje cijela.
Uz temperaturu koja se penjala do 30 °C, mnogi su nakon kupnje potražili predah na kavi – sve terase oko tržnice i u središtu grada bile su popunjene još od ranih sati.