Sezona kupanja na Lošinju očito ne završava s kalendarskim ljetom. U početku listopada more u tirkiznoj uvali Čikat i dalje je dovoljno toplo za posljednje ovogodišnje skokove, a posjetitelji mogu bez gužvi uživati u onome što Kvarner nudi – vrhunskoj hrani, aromatičnoj prirodi i mirnijem ritmu otoka.
Ugledni britanski magazin nedavno je pohvalio Lošinj i Cres upravo kao savršene kulinarske točke u regiji koja je proglašena „Europskom regijom gastronomije” za 2026. godinu. Prema njegovim doživljajima, Kvarner spaja najbolje od istarske i dalmatinske tradicije, uz jasne austrijske i talijanske utjecaje.
-
Festival Taste the Mediterranean • Nakon 13 godina selidbe diljem zemlje, poznati festival prvi je put našao stalni dom u Malom Lošinju. • Gostujući chefovi iz cijele Europe ondje kuhaju rame uz rame s domaćim majstorima, kreirajući zajedničke večere i radionice za mlade kulinarske talente.
-
Okusi Kvarnera na tanjuru • Kremasti ravioli s istarskim tartufima, carpaccio od brancina i svježi inćuni samo su dio ponude. • Poseban je naglasak na kvarnerskom škampu – slatkastu aromu duguje miješanju mora i podzemnih voda koje se slijevaju s Učke. • Invazivni plavi rak prestao je biti problem i postao inspiracija za maštovite recepte.
-
Šetnja otočkim ljepotama • Od elegantnih plaža i restorana u uvali Čikat do centra Malog Lošinja dijeli vas tek petnaestak minuta hoda. • Barokne kuće pomorskih kapetana, kafići uz rivu i ribarnica daju luci živopisan štih, dok Muzej Apoksiomena čuva jedan od najbolje očuvanih antičkih grčkih kipova. • U Lošinjskom miomirisnom vrtu posjetitelji upoznaju autohtone biljke, pozdrave magarce i kornjače, pa se spuste do skrivene šljunčane plaže Valdarke. • Za kupanje nakon ručka mnogi biraju uvalu Artatore, a nezaboravan zalazak sunca čeka na vidikovcu Providenca iznad grada.
Zaključak britanskog novinara jednostavan je: „Lošinj i okolni otoci prostiru se preda mnom, svi okupani zlatnim sjajem zalazećeg sunca. Ako želite umiriti oči i dušu, ovdje je mjesto za vas.” S takvim preporukama, gastronomska 2026. na Kvarneru već sada zvuči primamljivo.