Kaznionica u Lepoglavi još je jednom potvrdila da iza rešetaka nastaju vrhunski okusi. Na najnovijim domaćim i međunarodnim ocjenjivanjima vina i meda njezini su zatvorenici osvojili niz priznanja, objavilo je Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije.
Na natjecanju Kvarner Wine Trophy 2025. osvojene su tri srebrne medalje – za muškat žuti, rajnski rizling i sauvignon – te bronca za graševinu. Još veći odjek stigao je s Decanter World Wine Awards, gdje su brončanim odličjima nagrađeni rajnski rizling, graševina i muškat žuti.
Sauvignon je, pak, na ocjenjivanju Franjo Lebar u Štrigovi odnio zlatnu medalju i tako ponovio prošlogodišnji uspjeh.
Ni pčelari među zatvorenicima nisu ostali nezapaženi. Bagremov med iz Lepoglave okitio se zlatnom diplomom na međunarodnom ocjenjivanju u Vukovaru i srebrnom u Zagrebu, dok je kestenov med osvojio dvije srebrne diplome.
Zatvorenici obrađuju oko pet hektara vinograda s više od 24 000 čokota raznih sorti, od graševine i rajnskog rizlinga do pinota i traminca. U prosjeku 15 osuđenika tijekom cijele godine prolazi sve faze proizvodnje, a prošlogodišnja berba donijela je 24 000 litara vina.
Program se ne zaustavlja na praktičnom radu. U suradnji s vanjskim učilištima zatvorenici se obrazuju za voćare i pčelare. Dosad je kvalifikaciju steklo 31 polaznik – 21 za voćara i 10 za pčelara – čime im se, ističe Ministarstvo, otvaraju vrata lakšeg zapošljavanja po izlasku na slobodu.