Kvarner, kolijevka hrvatskog turizma, još je jednom potvrdio reputaciju najstarije i najraznolikije morske destinacije u zemlji.
Prema službenim podacima do kraja srpnja, regija bilježi rast od 5 % u dolascima i noćenjima, a najveći doprinos daje luksuzni hotelski segment – upravo su objekti s četiri i pet zvjezdica ove sezone bili najpuniji.
• Poljski gosti zasjali su kao novo tržište – njihov broj skočio je za 15 %. • Slovenci su ostali na prošlogodišnjoj razini, dok su Austrijanci ostvarili 2 % manje noćenja. • Nijemci i dalje drže 30 % svih noćenja, iako je srpanj donio pad od 8 % u odnosu na lani. Hrvatska turistička zajednica poručuje da su njemački gosti izrazito osjetljivi na omjer cijene i kvalitete, što ostaje ključni izazov za održivi rast.
Od Opatije, koja je još u 19. stoljeću gradila renome lječilišnog bisera, do riječkoga liberalnog šarma, Kvarner nudi niz kontrasta:
• Cres s Vranskim jezerom i spektakularnim plažama Sv. Ivana pod Lubenicama, • Lošinj s rezervatom dobrih dupina i avanturističkim turama, • Krk s aerodromom, Frankopanima i Baščanskom pločom, • „mjesečev” Pag s planinarskom stazom Life on Mars i party plažom Zrće, • Rab koji krajem srpnja oživi srednjovjekovnom Rapskom fjerom, • pješčani Susak bez automobila, jedinstven po vinogradima ukorijenjenim u pijesku.
Prirodnu kulisu za odmor i aktivni turizam kroje i planinski obrubi: Učka s fotogeničnim zalascima sa Vojka te sjeverni Velebit čiju Premužićevu stazu planinari smatraju inženjerskim čudom dugim 57 km.
Gastronomska pozornica također se zagrijava. Kvarner je proglašen Europskom regijom gastronomije 2026., a ove je godine u Malom Lošinju ugostio 13. izdanje festivala Taste the Mediterranean, na kojem su kuhari s Michelinovim priznanjima predstavili okusnu uvertiru u ono što turiste očekuje za dvije godine.
Od talasoterapije austro-ugarske elite do današnjih selfija s dupinima – regija spaja „nešto staro, nešto novo i nešto plavo”. Statistika potvrđuje da tko odabere Kvarner, teško može pogriješiti.