Kvarnerski okusi i mirisi preselili su se nakratko u srce Ljubljane, gdje je u organizaciji Turističke zajednice Kvarnera i predstavništva Hrvatske turističke zajednice održana prezentacija pod nazivom „Kvarner – Europska regija gastronomije 2026.”.
Slovenski partneri i novinari kušali su Rapsku tortu slastičarnice Vilma, Krčki pršut, niz domaćih sireva te vina udruženja Kvarner Wines, čime je naglašena raznolikost eno-gastronomskog mozaika regije. Posebnu atmosferu pojačala je najava adventskih sadržaja i tradicionalnih karnevala koje su predstavile turističke zajednice Kastva, Viškova, Kostrene, Kraljevice i Raba.
Među uzvanicima bili su hrvatski veleposlanik u Sloveniji Boris Grigić i opunomoćena ministrica Ivana Marinković Županc, što je dodatno potvrdilo čvrstu vezu dviju susjednih zemalja na turističkom planu.
Direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov naglasila je važnost slovenskog tržišta: „Slovenski gosti prepoznaju raznolikost Kvarnera, a ove smo godine zabilježili rast dolazaka od 3 posto, što je izvrstan rezultat.” Dodala je kako titula Europske regije gastronomije za 2026. potvrđuje „bogatstvo naše ponude, predanost lokalnih proizvođača i vrhunsku kvalitetu”.
Najavila je i čitav niz događaja koji će se kroz iduću godinu graditi oko titule, s naglaskom na održivost i autentičnost kvarnerske kuhinje: „To je prilika da se još snažnije istakne bogatstvo kvarnerske gastronomije i važnost održivog pristupa.”
Organizatori vjeruju da će upravo takav pristup privući još više slovenskih gostiju, kojima je Kvarner tradicionalno jedno od omiljenih odredišta za kratke bijegove i ljetne odmore.