Obala Petra Krešimira IV. u Novom Vinodolskom sinoć je ponovno zasjala punim sjajem na popularnoj „Fešti od kilometra”, manifestaciji koja na jednom kilometru rive nudi glazbu, delicije i rukotvorine.
Kiša koja je nakratko zaprijetila nije omela ni domaće ni strane goste: šetnica je ostala prepuna štandova i dobre volje. Posjetitelji su se zaustavljali pred mirisima 100 kilograma dagnji i 20-ak kilograma škampa koje su za buzaru miješali Loren Jovanović i njegov sin Lucas, dok se s roštilja dimilo meso – premda je, kako kaže Jovanović, „riba, riba, riba! To ide kao vjetar!”.
U ponudi su bili i suveniri od masline, oraha i jasena koje izrađuju Sanja i Sandi Silić iz Klane. Drvo im doprema nekadašnji nogometni sudac Mateo Beusan, a njihove kemijske olovke i nalivpera, hvale se, već koriste Drago Ćosić, Damir Mišković i Zvonimir Boban.
Ljubitelji pića mogli su kušati „TREN”, prvi hrvatski niskoalkoholni liker od aronije, ruma i sedam začina. Vlasnici recepta, supružnici Tamara i Robert Milak iz Novog Marofa, podsjetili su da je taj liker na londonskom IWSC-u osvojio srebrnu medalju s 93 boda, a sadrži tek devet posto alkohola i 60 posto matičnog soka aronije.
Za čašu autohtone žlahtine ili graševine pobrinula se Udruga prijatelja grožđa i vina „Ružica Vinodola”, dok su za glazbeni dio večeri brinuli Allegro, Joso Butorac i grupa Vivak, Trio Arka, Duo Urnebes te Damir Biondić Bronz.
Od štandova s prirodnom kozmetikom i nakitom do pršuta, tune i papalina, „Fešta od kilometra” još je jednom dokazala: za dobru zabavu Novljanima i njihovim gostima dovoljan je – samo jedan kilometar.